Ką būtina turėti savo virtuvėje ir ko visgi niekad nenaudojame
Nepriklausomai nuo to, ar esate kulinarijos entuziastas, ar gaminate tik iš pareigos, tinkamais įrankiais ir priemonėmis aprūpinta virtuvė yra pagrindinis ir pats svarbiausias maisto gaminimo namuose elementas. Visgi dažnai tenka susidurti su situacijomis, kai, atrodo, stalčiai lūžta nuo įrankių gausos, tačiau panaudoti praktiškai nėra ką. Tad kaip atsirinkti, kokios prekės virtuvei yra būtinos turėti, o kurių verčiau atsisakyti?
Štai 5 komponentai, be kurių nėra įsivaizduojama nė viena virtuvė:
· Nepriekaištingi peiliai
Vienas svarbiausių įrankių maisto ruošoje – peilis. Be jo neapsieina kone kiekvienas patiekalas. Todėl verta pasirūpinti aštriais, kokybiškais, patikimais peiliais mėsos, duonos ir daržovių pjaustymui. Įsigiję peilių rinkinį galėsite greitai, patogiai ir svarbiausia – saugiai smulkinti reikiamus maisto produktus.
· Kokybiškos, keleto dydžių keptuvės
Tai – viena dažniausiai naudojamų maisto gaminimo priemonių. Ji pasitelkiama įvairiausiems patiekalams pagaminti, pradedant nuo kasdienio omleto pusryčiams ir baigiant prabangiu kepsniu. Kiekvienoje virtuvėje turėtų būti bent 2-3 dydžių keptuvių rinkinys. Nedidelė keptuvė puikiai pasitarnaus garnyrams arba padažams ruošti, didelė ir gili – troškinių gamybai.
· Puodų rinkinys
Ilgaamžiai puodai turi didelės reikšmės maisto ruošimo procesui bei geram jo rezultatui. Todėl labai svarbu investuoti į puodų rinkinį, kuris atitiktų jūsų lūkesčius – būtų patogus naudoti ir talpintų optimalų kiekį maisto. Akmens masės puodai, kurie turi nerūdijančio plieno arba aliuminio šerdį, padengtu porceliano, marmuro, keramikos arba titano paviršiais – vieni populiariausių rinkoje.
· Kepimo formos
Kepimo formos yra neatsiejamos nuo būtinųjų turėti konditerijos mylėtojų virtuvės reikmenų. Šių formų ir jų priedų pagalba galite pagaminti kone visus saldžiuosius gardėsius, kurių tik įsigeidžiate. Po tokio pareiškimo daugiau argumentų kepimo formų reikalingumui įrodyti turėtų nebereikėti.
· Prijuostė
Drobinė prijuostė yra tai, kad leis apsaugoti jūsų rūbus nuo sutepimo ir sunkiai išskalbiamų riebalų dėmių. Jeigu jos dar neturite – skubėkite pasirūpinti. Be to, tokiu būdu užtikrinsite sterilesnį maisto ruošos procesą, dalinai apsaugosite drabužius nuo kvapų ir išvengsite reikiamybės nuolat persirenginėti.
Ko savo virtuvėje niekada nenaudojame?
Tai – klausimas, į kurį rasti vienareikšmį atsakymą yra sudėtinga. Vienas žmogus galėtų įvardinti vienus įrankius kaip mažiausiai naudojamus maisto ruošos procese, kitas – visiškai kitus. Tad kiekvienu atveju svarbu atvirai įsivertinti, kas išties reikalinga būtent jums gaminant maistą.
Kitaip tariant, tikriausiai padarę virtuvės spintelių ir stalčių peržvalgą nesunkiai pastebėsite, kad, pavyzdžiui, prieš penketą metų įsigytą tarką muskatui ar citrinai panaudojote vos keliskart. O gal nesate pratę prie tikslaus sekimo receptuose nurodytomis instrukcijomis ir įsigytas termometras niekada taip ir nepravertė?
Tokių virtuvės įrankių gali būti daugybė. Jeigu matote, kad jie nėra naudojami ir viso labo užima vietą virtuvėje, verčiau perleiskite juos tiems kulinarijos mylėtojams, kurie juos panaudos pagal paskirtį.