https://virtuvesistorijos.lt
  • Prisijungti
  • Registruotis
  • Receptai
  • Receptų kategorijos
  • Paskelbti receptą
  • Receptai
  • Receptų kategorijos
  • Paskelbti receptą
  • Receptai
  • Receptų kategorijos
  • Paskelbti receptą
  • Virtuvės istorijos
  • Patarimai
  • Greitpuodžio atsiradimo istorija: kas jį išrado?

Greitpuodžio atsiradimo istorija: kas jį išrado?

Paskelbta Rgp 25th, 2021
autorius Laura Po
Kategorija:
  • Patarimai

Šiandien virtuvėje naudojame labai įvairią įrangą, ir tik retai susimąstome, kokia yra jos istorija. Būtent todėl nusprendėme šiek tiek dėmesio skirti dažnoje virtuvėje naudojamam greitpuodžiui, ir pasidomėti jo atsiradimo istorija.  Įdomu tai, kad panašūs įrenginiai buvo naudoti dar septynioliktajame amžiuje, tačiau laikui bėgant jie buvo smarkiai patobulinti.

Kas išrado greitpuodį?

Pirmieji greitpuodžiai buvo pristatyti XVII amžiaus antroje pusėje. Šis išradimas yra priskiriamas prancūzų fizikui ir matematikui Denisui Papinui, kuris 1679 metais pristatė pirmąją greitpuodžio versiją. Denisas Papinas atrado būdą, kaip patobulinti iš ketaus pagamintą indą, todėl sukūrė dangtį, kuris padėjo palaikyti pakankamai aukštą temperatūrą ir paspartinti maisto gaminimo procesą. Šis naujas produktas buvo naudojamas ne tik virtuvėse, bet taip pat ir alaus daryklose, chemijos laboratorijose, konditerijos pramonėje, ir t.t. D. Papino sukurtas dangtis leido kur kas paprasčiau išlaikyti tinkamą temperatūrą ir sumažino tikimybę apsiplikyti karštais garais.

Produkto tobulinimas

Atsiradus pirmiesiems greitpuodžiams maisto gaminimo pramonėje įvyko tikra revoliucija. Nuo to laiko kieto maisto gaminimas tapo ženkliai paprastesnis, be to, šis procesas reikalavo gerokai mažiau laiko. Pirmoji greitpuodžio versija buvo labai plačiai pritaikoma, tačiau ji turėjo ir tam tikrų trūkumų, todėl vėliau imtasi greitpuodžio patobulinimų. Maisto gaminimui naudojamas indas neretai įskildavo, todėl modernesnių greitpuodžių gamyboje buvo panaudoti du hermetiški variniai pusrutuliai su rankenėlėmis, kurie padėjo sukurti vakuumą. Vis dėlto, nors produktas buvo nuolat tobulinamas ir naujinamas, didžioji dalis žmonių vis dar abejojo greitpuodžio saugumu, todėl mieliau naudojo įprastus puodus bei keptuves. Vis dėlto, viskas pasikeitė, kai 1950 metais valstybė investavo į greitpuodžio patobulinimus ir buvo siekiama sukurti saugesnį greitpuodžio modelį. Tai tikrai pasiteisino – galiausiai buvo sukurtos saugesnės vožtuvų sistemos ir saugesni slėgio išleidimo mechanizmai. Netrukus po to greitpuodžiai tapo gerokai populiaresni, ir vis dar yra plačiai naudojami virtuvėse.

Kodėl verta išbandyti greitpuodį?

Šiuolaikinis greitpuodis yra visiškai saugus, o jo pritaikymo galimybių yra tikrai nemažai. Naudojant greitpuodį galima kur kas paprasčiau palaipsniui pereiti prie sveikesnės mitybos: greitpuodyje galima ruošti kone bet kokius maisto produktus, kurie išsaugo ne tik skonio ir kvapo, bet taip pat ir savo naudingąsias savybes. Naudotis greitpuodžiu yra labai paprasta, taigi, šį virtuvėje naudojamą įrenginį tikrai verta turėti kiekvienuose namuose.

Įsigykite greitpuodį internetu

Greitpuodis internetu įprastai kainuoja pigiau nei fizinėse pardavimo vietose, todėl tokia pasirinkimo galimybė gali padėti sutaupyti pinigų. Jei nesate užtikrinti, ar tam tikras pardavėjas greitpuodį siūlo pačia palankiausia kaina, galite pasidomėti skirtingų internetinių parduotuvių pasiūlymais, ir tai jums tikrai padės gerokai paprasčiau priimti tam tikrą sprendimą.

Daugybė prekių vienoje internetinėje parduotuvėje

Varle.lt internetinėje parduotuvėje galėsite įsigyti įvairios virtuvės įrangos, kuri jus nudžiugins ne tik funkcionalumu, bet taip pat ir patraukliomis kainomis. Pavyzdžiui, jei svarstote įsigyti naują kavos aparatą, galite tiesiog paspausti šią nuorodą https://www.varle.lt/kavos-aparatai/, ir netrukus būsite nukreipti į šių prietaisų kategoriją. Čia galėsite pasirinkti tam tikras jums aktualias prekių savybes, ir tai galės gerokai paspartinti tinkamiausių prekių paiešką.

Laura Po

Jūsų komentaras Atšaukti atsakymą

Apie mus

Apie mus

Virtuvės istorijos - paprastas nepaprastų receptų portalas

Kategorijos

BBQ

BBQ

Desertai

Desertai

Gėrimai

Gėrimai

Jautiena

Jautiena

Jūros gerybės

Jūros gerybės

Karšti patiekalai

Karšti patiekalai

Kiauliena

Kiauliena

Marinatai

Marinatai

Populiarūs receptai

  • Voveraitės su šonine ir šviežiomis bulvėmisVoveraitės su šonine ir šviežiomis bulvėmis
  • Čenakai (čenachai)Čenakai (čenachai)
  • Tailandietiška TOM YUM sriubaTailandietiška TOM YUM sriuba

Populiarios virtuvės

Amerikietiška

Amerikietiška

Argentinietiška

Argentinietiška

Ispaniška

Ispaniška

Itališka

Itališka

Japoniška

Japoniška

Kaukazietiška

Kaukazietiška

Kinietiška

Kinietiška

Lietuviška

Lietuviška

Reklama*

Populiarios gairės

avieciu ir imbieras avieciu uogiene su imbieru avieciu uogiene su imbieru ir citrina aviečių džemas Krevetės Paelija Pyragas skani uogienė TOM YUM Uogienės uogienės recetas uogienė su imbieru Virti vištiena Vištienos juostelės Čenakai ŠPARAGAI

Facebook Fanai

Populiariausi receptai

  • Voveraitės su šonine ir šviežiomis bulvėmisVoveraitės su šonine ir šviežiomis bulvėmis
  • Čenakai (čenachai)Čenakai (čenachai)

Populiariausios kategorijos

BBQ

BBQ

Desertai

Desertai

Gėrimai

Gėrimai

Jautiena

Jautiena

Visos teisės saugomos | © 2021